

Οινοποιείο Μανουσάκη
Οι αμπελώνες βρίσκονται στους λόφους έξω από το χωριό Βατόλακκος όπου το έδαφος είναι πλούσιο σε πηλό και άργιλο, κυρίως για περιορισμένη μόνο παραγωγή αλλά ιδανικό για την ποιότητα του χώματος. Το Μεσογειακό κλίμα παρέχει τις ιδανικές συνθήκες που απαιτούνται για την παραγωγή νόστιμων και ποιοτικών σταφυλιών.
Από το 1993, φυτεύουν αμπέλια σε υψόμετρο 350 – 650 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, σε 13 εκτάρια γης. Οι επιλεγμένες ποικιλίες έχουν εγκλιματιστεί στο περιβάλλον και αποδίδουν ικανοποιητικότατα επιτυγχάνοντας εξαιρετική ισορροπία στον Κρητικό αμπελώνα.
Ο σεβασμός στην ισορροπία του οικοσυστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την φιλοσοφία του οινοποιείου καθώς δεσμεύεται για την βιώσιμη ανάπτυξη των αμπελώνων μέσω της χρήσης πρακτικών φιλικών προς τη γη. Η ομάδα του οινοποιείου δουλεύει τα αμπέλια με το χέρι σε όλες τις φάσεις της παραγωγής. Λόγω της ποικιλομορφίας του εδάφους, εφαρμόζονται διαφορετικές πρακτικές γεωργίας σε κάθε αγροτεμάχιο ενώ όλα μαζί αποτελούν τον αμπελώνα. Αυτό το «μωσαϊκό» διαφόρων στυλ καλλιέργειας παίρνει χρόνο και είναι συχνά ασύμφορο χρονικά αλλά το οινοποιείο πιστεύει ότι είναι απαραίτητο για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιών.
Σήμερα, η σειρά κρασιών του οινοποιείου Μανουσάκης έχει μεγαλώσει αρκετά και παράγει 12 διαφορετικές ετικέτες κρασιών καθώς και το τοπικό απόσταγμα, την τσικουδιά.
Τα κρασιά του οινοποιείου ταξιδεύουν πλέον σε όλο τον κόσμο και έχουν λάβει πολυάριθμα βραβεία για την ποιότητά τους.

