Κτήμα Λυραράκη
Κτήμα Λυραράκη

Γαλουχημένοι μέσα στο χρόνο που συνδέεται άμεσα με την καλλιέργεια της αμπέλου, οι αδελφοί Λυραράκη αποφάσισαν το 1966 να ασχοληθούν επαγγελματικά με την παραγωγή κρασιού. Με την ίδρυση της εταιρείας, άρχισε ταυτόχρονα και η εγκατάσταση μερικών από τις καλύτερες γηγενείς ποικιλίες, Βηλάνα, Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά, σε μια από τις πιο αξιόλογες αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης, στο Αλάγνι Ηρακλείου, το ορεινότερο χωριό της ζώνης Ο.Π.Α.Π. ΠΕΖΑ. Σήμερα, η εταιρεία έχει πλέον περάσει στη διαχείριση της δεύτερης γενιάς. Ο οικογενειακός αμπελώνας καλύπτει έκταση 140 στρεμμάτων, σε χαλικώδες έδαφος πάνω σε ασβεστόλιθο και βρίσκεται σε μέσο υψόμετρο 550 μέτρων. Από τα τέλη της δεκαετίας του '80, μεγάλη σημασία δίνεται στις σπάνιες κρητικές ποικιλίες: Συγκεκριμένα οι λευκές "Δαφνί" και "Πλυτό" που διασώθηκαν από την εξαφάνιση και αναδείχτηκαν από την οικογένεια αποτελούν το καμάρι του αμπελουργού Μανώλη Λυραράκη, και συμπληρώνονται από τις Βηλάνα, Μοσχάτο Λευκό αλλά και την ευγενική Sauvignon Blanc. Στις ερυθρές οι τοπικές Κοτσιφάλι,Μαντηλάρι και Μοσχάτο Μαύρο συμπληρώνονται από τις διεθνείς Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon και Grenache Rouge. Το 2004 η εταιρεία ολοκλήρωσε την επένδυση της νεας εμφιαλωτικής μονάδας δίπλα στο οινοποιείο και την ίδια χρονιά πιστοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις της σύμφωνα με HACCP(πιστοποιητικό ασφάλειας τροφίμων). Τέλος, τους πρώτους μήνες του 2005 ολοκληρώθηκε το νέο κελάρι παλαίωσης που φιλοξενεί τα δρύινα βαρέλια. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν και οι χώροι φύλαξης κρασιού σε φιάλες για περαιτέρω ωρίμανση και οι χώροι υποδοχής επισκεπτών.

catalogue

PRODUCTS
Η περίφημη κρητική ποικιλία Βηλάνα, αρμονικά δεμένη με την κοσμοπολίτικη ποικιλία Sauvignon Blanc και το ντόπιο Λευκό Μοσχάτο. Το χρώμα του είναι διαυγές πρασινοκίτρινο με αρώματα εντυπωσιακής ποιότητας και έντασης…
Η λευκή αυτή ποικιλία είναι μια από τις σπάνιες και αρχαιότερες κρητικές ποικιλίες που φυτεύτηκε στις αρχές του 1990 για να διασωθεί από την εξαφάνιση. Η ποικιλία οφείλει το όνομά…
Η λευκή αυτή ποικιλία είναι μια από τις πιο γνωστές παλιές κρητικές ποικιλίες που όμως τα τελευταία χρόνια κινδύνευε με εξαφάνιση. Με την φροντίδα του αμπελουργού μας διασώθηκε σε μια…
Ένα κρασί από 100% Βηλάνα. Το χρώμα του είναι απαλό λευκοκίτρινο με αρώματα από άνθη σε φόντο κίτρινων και λευκόσαρκων φρούτων. Η γεύση του είναι ισορροπημένη, ευχάριστη, που διακρίνεται από…
Το Βιδιανό, μια από τις πολλά υποσχόμενες ελληνικές λευκές ποικιλίες, είναι γηγενής ποικιλία της Κρήτης. Με στόχο την παραγωγή ενός κρασιού που θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής, επιλέχτηκαν σταφύλια…
"Αρμί" λέμε στην κρητική διάλεκτο την κορυφή μιας βουνοπλαγιάς. Ο αμπελώνας στη θέση "Αρμί" έχει ανατολική έκθεση και βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων. Το έδαφος του συγκεκριμένου αμπελώνα είναι πετρώδες…
Ένα κρασί από 100% Μαντηλάρι. Το χρώμα του είναι λαμπερό ροζέ με έντονα αρώματα από κόκκινα μικρά φρούτα, με νότες από κεράσι που συμβιώνουν με γλυκά μπαχαρικά και φρεσκοκομένους καρπούς…
Ένας ιδανικός συνδυασμός της καλύτερης ερυθρής κρητικής ποικιλίας Κοτσιφάλι με την ευγενική Syrah. Το χρώμα του είναι τριανταφυλλί με ελκυστικές ανταύγειες, έντονα αρωματικό με έκδηλο το μεσογειακό χαρακτήρα του και…
Ένα κρασί από 100% Κοτσιφάλι. Το χρώμα του είναι ρουμπινί με καστανέρυθρες ανταύγιες με ελκυστικά αρώματα κόκκινων φρέσκων και ψημένων φρούτων που εμπλουτίζονται από την παρουσία γλυκών μπαχαρικών. Η γεύση…
Ένα κρασί από 30% Κοτσιφάλι & 70% Syrah. Αυτό το εξαιρετικό κρασί της Κρήτης φτιαγμένο με την ιδιαίτερη φροντίδα του αμπελουργού Μανώλη Λυραράκη, είναι ο πιο πετυχημένος συνδυασμός μιας ντόπιας…
Ένα κρασί από Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι & Syrah. Ο συνδυασμός των τριών ποικιλιών και η επιλογή της ποιότητας των σταφυλιών τα οποία προέρχονται μόνο από ξηρικά ιδιόκτητα αμπέλια χαμηλής στρεμματικής απόδοσης,…
Ένα πυκνό αρωματικά κρασί με βαθυκόκκινο χρώμα, εξαιρετική δομή και μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Ο γήινος και σαρκώδης χαρακτήρας των πλούσιων τανιννών του συμπληρώνεται από την έντονη γεύση μαρμελάδας δαμάσκηνου και…
Xρώμα βαθύ πορφυρό, εντυπωσιακό μπουκέτο αρωμάτων με έντονη την παρουσία κόκκινων φρούτων μοσχοκάρυδου και βανίλιας. Στόμα βελούδινο, στρογγυλό με πλούσιο καλά δομημένο σώμα και μακρά επίγευση. Θερμοκρασία Σερβιρίσματος: 17-18. Συνοδεύει:…
Ο συνδυασμός διαφορετικών ποικιλιών, εσοδειών και οινολογικών τεχνικών μας δίνουν ένα χρυσοκίτρινο οίνο όπου τα αρώματα βερίκοκου και περγαμόντου δένουν αρμονικά με ένα σύνθετο μπουκέτο βοτάνων και μπαχαρικών. Η γλυκιά…
Η αγγουρίδα είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακό προιόν της Κρήτης, το οποίο όμως τείνει να εξαφανιστεί στις νεότερες γενιές.Παράγεται από την πίεση φρέσκων άγουρων σταφυλιών και διακρίνεται για την εκλεπτυσμένη…