Κτήμα Βουρβουκέλη
Κτήμα Βουρβουκέλη

Το 1999, η οικογένεια του Νίκου και της Φλώρας Βουρβουκέλη, με όραμα την αναβίωση του φημισμένου αμπελώνα των Αβδηρών, φύτεψε στους εύφορους λόφους της περιοχής 20 στρέμματα με γηγενείς και ξενικές οινοοιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών. Σταδιακά αναπτύχθηκε ένας ιδιόκτητος αμπελώνας 120 στρεμμάτων ο οποίος καλλιεργείται σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας. Η επιλογή της βιολογικής καλλιέργειας έγινε λόγω του ιδιαίτερου μικροκλίματος. Πλέον με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση ασχολούνται οι δύο από τους υιούς της οικογένειας, ο Γεώργιος και ο Οδυσσέας με πολύχρονες σπουδές σε αυτούς τους τομείς. Τον μικρότερο υιο της οικογένειας Αλέξιο προς το παρόν τον έχει κερδίσει η Ιατρική. Το 2004 ολοκληρώθηκε το παραδοσιακό επισκέψιμο οινοποιείο της οικογένειας Βουρβουκέλη το οποίο βρίσκεται στην είσοδο των Αβήρων, δίπλα στην επαρχιακή οδό σε απόσταση 20 χλμ. Από την πόλη της Ξάνθης και 40 χλμ. Από το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Καβάλας.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες με την Δύση του Ηλίου, οι απαραίτητες βροχοπτώσεις για το υδατικό δυναμικό του αμπελώνα και τα ξεχωριστά είδη των εδαφών. Οι γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η ερυθρή αρχέγονη Λήμνιό, η δυναμική λευκή Ροδίτης, η πολυδύναμη λευκή Ασύρτικο και η ερυθριάζουσα Θρακική Παμίτι. Από τις ξενικές ποικιλίες καλλιεργούνται οι κοσμοπολίτικες λευκές Chardonnay και Sauvignon blanc, οι δημοφιλείς ερυθρές Syrah, Merlot και η σπάνια γαλλική Cinsaut. Η καλλιέργεια αναπτύσσεται σε λόφους υψόμετρου 100-250 μέτρων είτε μακριά είτε κοντά στο Θρακικό πέλαγος όμως πάντα γύρω από τον οικισμό την Αβδήρων. Η επιλογή των περιοχών όπου καλλιεργούνται οι διάφορες ποικιλίες έγινε ύστερα από επιστημονική μελέτη σε συνεργασία με αναγνωρισμένους Γεωπόνους και Οινολόγους βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερη προσαρμογή αυτών στο μικρόκλιμα της ευρύτερης περιοχής των Αβδηρών. Αυτό που εύκολα παρατηρεί κάποιος είναι ότι ο κύριος όγκος των ερυθρών ποικιλιών καλλιεργούνται προς τα νότια κοντά στο Θρακικό πέλαγος και αντίστοιχα οι περισσότερες λευκές προς τα βόρεια. Έτσι, επιττυγχάνεται στο μέγιστο επιθυμητό βαθμό η καλύτερη ποιότητα σταφυλιού από το αγροτεμάχιο μέχρι της επεξεργασία του στο σύγχρονο Οινοποιείο της Οικογένειας Βουρβουκέλη. Το οινοποιείο διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, λειτουργεί κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής HACPP και πιστοποιείται κατά ISO 22000 για διασφάλιση ποιόητητας. Στο κτήμα Βουρβουκέλη ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την τελετουργία του Οίνου. Έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, να ξεναγηθεί στον αμπελώνα, να επισκεφτεί το κελάρι των δρύινων βαρελιών όπου σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας γίνεται η ωρίμανση των οινών, καθώς και το χώρο παλαίωσης των φιαλών όπου κάτω από φυσικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας γίνεται η ωρίμανση των οίνων, καθώς και το χώρο παλαίωσης των φιαλών όπου κάτω από φυσικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας επιτελείτε η εξέλιξη των οίνων. Επίσης υπάρχει αίθουσα υποδοχής επισκεπτών, αίθουσα εκδηλώσεων για εκθέσεις και διαλέξεις και αίθουσα γευσιγνωσίας για την μύηση στην τέχνη και τη φιλοσοφία του οίνου.

catalogue

PRODUCTS
Η δυναμική ποικιλία Ροδίτης δένεται με το κοσμοπολίτικο Chardonnay χαρίζοντας μας έναν οίνο με πρασινοκίτρινο χρώμα και έντονα φρουτώδη αρώματα. Στο στόμα χαρακτηρίζεται από πλούσια δροσιστική οξύτητα και μακρά αρωματική…
Λευκός τοπικός οίνος Αβδήρων, ξηρός, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Σερβίρεται στους 11º C και συνοδεύει άριστα οστρακοειδή και θαλασσινά. Το κοσμοπολίτικο Sauvignon blanc δένεται αρμονικά με το πολυδύναμο Ασύρτικο δίνοντας…
Ερυθρός τοπικός οίνος Αβδήρων, ημίξηρος, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύει πλούσια και γεμάτα εδέσματα, κυρίως κόκκινο κρέας και πικάντικα κασέρια. Η αρχέγονη ποικιλία Λημνιό παντρεύεται…
Βαθύ πορφυρό με πλούσιο και στρογγυλό σώμα, καλοδομημένο, με παρούσες ταννίνες που του χαρίζουν αντοχή στο χρόνο. Επίγευση μεγάλη με πυκνό άρωμα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Συνοδεύει μπριζόλες στα κάρβουνα,…
Αρωματική, αισθησιακή και ιδιαίτερα σύνθετη μύτη από αρώματα που θυμίζουν ώριμες φράουλες, μαύρα κεράσια, ρόδι, αποξηραμένα πέταλα από τριαντάφυλλο, εξωτικά ινδικά μπαχαρικά, μαύρο πιπέρι και νότες από κέδρο και μαύρη…
Βαθύ τριανταφυλλί χρώμα με ροδί ανταύγειες που μαγεύει.Εκρηκτικά αρώματα κόκκινων φρούτων με εντονότερα αυτά του κερασιού, της φράουλας και του φραγκοστάφυλου, συμπληρώνονται από άρωμα τριαντάφυλλου και καραμέλας βουτύρου για να…